2015.08.24.
13:35

Írta: provagy

Drónosok 10 parancsolata

Már egy ideje megfogalmazódott bennem néhány dolog a drónos videózással kapcsolatban, amiket most összegyűjtöttem nektek. Ezekre érdemes figyelni felszállás előtt:

1. Fények
Lehetőleg ne délben repüljünk, mert akkor a kontraszt az árnyékok és a napos részek között a legnagyobb. A legjobb naplementénél és napfelkelténél felszállni. Ha mégis sok a fény, ND filtert mindenképp használjunk.

2. Időjárás
Ha lehetséges, ne repüljünk túl nagy szélben, vagy akkor se, ha szemerkélni kezd az eső. A reggeli és az esti órákban általában kevesebb a szél.

3. Kalibrálás
Ne felejts el beállítani mindent a gépen, kalibrálni, illetve ha új alkatrész került a gépbe, tesztrepüléseket végezni.

4. Akksi akksi akksi
Minél több van annál jobb! Elég kínos tud lenni, mikor két forgatási helyszín között meg kell állni 2 órára tölteni.

5. Helyszín
Keress biztonságos felszállóhelyet, lehetőleg por, ember, és túl göröngyös terep nélkülit.

6. Gondold végig előre
Még mielőtt felszállnál, tedd fel magadnak a kérdést: milyen snitteket fogok felvenni? Így repülés közben már csak a tökéletes eredményre fogsz tudni koncentrálni.

7. Találj magadnak társat
Ketten a legjobb, és ez nem csak az életre igaz: repülés közben így az egyikőtök tudja a drónt figyelni végig. Ez így a legbiztonságosabb, hisz könnyen bejöhet egy zsinór, ház, madár, fa a képbe. Csak keress rá arra, hogy drone crash, és megtudod miről beszélek. Továbbá a videó is sokkal jobb lesz, ha a kamerát külön ember irányítja.

8. Kompozíció
Röviden: minél közelebb vagy a talajhoz, annál jobb. Hosszabban: energikusabb lesz a kép, nagyobb hatással lesz a nézőre, és még a földi felvételekhez is jobban igazodik (lásd lentebb, Devin videóján).

9. Mozgás, történés
Mozgás nélkül unalmas tud lenni egy drónfelvétel. De itt nem csak a drón mozgására gondolok, hanem hogy a felvételen valami történjen: egy síelő ugrik, egy ember fut, az autó távolodik, egy jetski ugrat... stb. Bármilyen történés lehet, a lényeg maga a történés. 

10. Kevesebb = Több
Minél kevesebb drónfelvétel kerül bele a kész felvételbe, annál nagyobb lesz a hatása azoknak. A videó történetszála a lényeg, nem a felvételek. "Story telling"-re nagy hatással van egy-egy légi felvétel, mivel a főszereplő környezetét is meglátja a néző, de nem szabad túlzásba vinni.

Hogy hiteles legyek, és ne csak írjak ezekről a dolgokról, megmutatom, hogy miket sikerült felvennünk Korfun egy hét alatt:

Illetve itt van Devin Graham videója, ami jól szemlélteti, hogy hogyan kell használni egy projektben a légi felvételeket:

Jó fényeket!

Szólj hozzá!

Címkék: kamera felvétel 10 légi drone légifelvétel parancsolat légi felvétel drón aerial parancsolata

A bejegyzés trackback címe:

https://provagy.blog.hu/api/trackback/id/tr467706840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása