2013.01.29.
19:48

Írta: tordafilm

5 kreatív tulajdonság

A Businessweek 1500 CEO-t kérdezett meg, hogy mi alapján választanak alkalmazottakat. Az első helyen pedig mi más végezhetett volna, ha nem a kreativitás. Najó, de hogyan tudjuk megállapítani, hogy ki kreatív és ki nem?

1ab7ed44518a9ff8b95a660e60560da3.jpg

A kreativitást nem tudjuk elválasztani a vele járó tulajdonságoktól. Így aki kreatívokat keres, azoknak ezeket figyelembe kell vennie.

1. Kommunikációs készség

Nem, ez most nem a jó házasság titka, hanem egy PROfi titka. Erre a tulajdonságra számos helyzetben szükséged van: egy csoport vezetésénél, rendezésnél, ügyfelekkel való kapcsolattartásnál vagy új munkatárs betanításánál is. Az érthető, világos mondanivaló és az egyszerű beszéd fontos és nagyon hálás tulajdonság is egyben.

"Ha nem tudod egyszerűen elmagyarázni, nem is érted igazán" - Albert Einstein

Einsten korában még nem létezett Facebook/Twitter/e-mail, viszont nekünk ezek az eszközök már a rendelkezésünkre állnak. Minnél hatékonyabban használjuk ezeket, annál jobban fog menni az üzlet, és az alkotás is egyben.

Hogyan teszteld:

Egy egyszerű módja, hogy leteszteld ezt a képességet, hogy megkéred az alanyt, hogy magyarázzon el neked egy egyszerű feladatot. Például ha új rendszergazdát veszel fel, kérd meg, hogy mondja el, hogy hogyan lehet létrehozni egy webszervert. Nem kell nehéz kérdésnek lennie, hisz a lényeg a válaszon van. Ha tisztán fogalmaz, akkor "átment a vizsgán".

2. Kezdeményezőkészség ("PROaktivitás")

Hajlamosak vagyunk arra, hogy az embereket a korábbi tetteik alapján ítéljünk meg, és ez természetesen függ attól is, hogy azok mit is csináltak korábban. Mit tettek hozzá a közös célokhoz, maguktól? Milyen ötletük volt? Ez a tulajdonság remekül be tudja indítani a produktivitást, sőt, egyben annak az elengedhetetlen feltétele is.

Hogyan teszteld:

Kérdezz rá, hogy korábban csinált-e olyan dolgokat, amikben Ő volt a kezdeményező. Mesélje el, hogy hogyan indította el azt a klubot/film sorozatot/magazint, amit az önéletrajzában említett. Kérdezd meg, hogy mit változtatna a terméken (honlap, videó, ügyfélszerzési mód…stb).

3. Problémamegoldó képesség

Vagyis hogy olyan megoldásokat találni, amiket talán mások nem látnának meg. "A probléma tartalmazza a megoldást." - mondta Micheal Beirut dizájner. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk meg a dolgot, akkor rájöhetünk egy dologra. A kreatívok nem problémaként látják a problémákat, hanem lehetőségként, lekűzdendő akadályként vagy kihívásként.

Hogyan teszteld:

Ne az általános kérdéseket szegezd nekik, hanem árnyaltabb fogalmazással kérdezz. Például egy kommunikációs menedzserhez intézett kérdés így nézne ki: Hogyan kezelné a panaszos ügyfeleket? Ehelyett: Mit tenne, hogy ha egy dühös ügyfél álandóan negatív hozzászólásokat írna az üzenőfalunkra?

4. Kiváncsiság

"Egy szakértő ember a kérdéseiről ismerszik meg, nem a válaszairól." - mondta Voltaire. Mindenki, akimek volt már "Heuréka!" pillanata, tudja, hogy hosszú az út egy merész kérdés feltevésétől a megfelelő megoldásig. Azok, akik nagyon kiváncsiak, gyakran több más tulajdonságot is birtokolnak, mint például a leleményesség, a találékonyság és a vakmerőség. Soha nem lesznek unalmasak és közönyösek - ez a két tulajdonság méregként hat a kreatívokra.

Hogyan teszteld:

Amikor az interjúra kerül a sor, jegyezd fel, hogy hány rögtönzött kérdést tesz fel neked. Vedd figyelembe még azt is, hogy mennyire ismeri már a céget. Ha kérdezni szeretnél tőle, akkor kérdezz arra rá, hogy milyen dolgokkal foglalkozott mostanság a szakterületén kívül (új dolgok tanulása, kipróbálása).

5. Kockázatvállalás

Nyitottnak lenni a kockázatra -és a hibára- döntő fontosságú tud lenni. Csak akkor tudunk igazán fejlődni, ha a komfortzónánkon kívülre kerülünk. "Ha csak azt csinálsz, amit tényleg nagyon jól tudsz, akkor soha nem fogsz hibázni. Stagnálni fogsz, és így a munkád egyre kevésbé lesz érdekes, értékes, ami önmagában egy hiba!" - mondta Twyla Tharp koreográfus, aki szerint a hiba abból is eredhet, hogy valaki kockáztatott, és kipróbált valami újat.

Hogyan teszteld:

Kérdezd meg, hogy mely korábbi munkájában mit tett volna másképpen. Hogy ha azokból van több, amiket nem tett meg, és azokból kevesebb, amiket tett, akkor nem kockázatvállaló. Ha fordítva van, akkor ennek a kitételnek is eleget tett.

És te mi alapján döntesz, ha egy PROfit akarsz felvenni?

Van olyan tulajdonság, amit kihagytam? Számodra mi a legfontosabb (tulajdonságok közül), amikor megbízol valakit egy munkával?

Szólj hozzá!

Címkék: PRO

A bejegyzés trackback címe:

https://provagy.blog.hu/api/trackback/id/tr305045070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása